Пролетта почти настъпи, и с хубавото време се показват и първите стръкчета коприва. Това не особено дружелюбно, диворастящо растение е особено полезно за възстановяване след дългата и тежка зима. Вместо да купувате скъпо струваща спирулина, внесена чак от далечен Китай, да се възползвате от копривата, която всъщност е БЕЗПЛАТНА (ако си я наберете сами). Младите листенца коприва са изключително богати на желязо, магнезий, калций и много други витамини и минерали. Когато берете коприва обаче е добре да изберете район, който е отдалечен от пътища и други замърсители.

Копривата не е нито модерна, нито се рекламира по телевизията, но е изключително ценна за здравето ни.  Полезните свойства на копривата са толкова много, че ще ни е турдно да ги изброим всичките. Тя стимулира естествената защита на организма, помага при анемия, възпаления, екземи и алергии и се справя особено добре със задачата да пречисти кръвта ни – добре е два пъти в годината да правим подобно пречистване, като пием чай от коприва всеки ден, в продължение на месец.

Копривата е богата на белтъчини – по своят профил аминокиселинният състав на белтъчините в билката е близък до този на месото и яйцата, но белтъчините в копривата са много по-лесно усвоими, което ги прави по-ценни. Високите съдържания на B2 пък допълнително помагат за обмяната на белтъчините. Хлорофилът в копривата има много близък молекулярен строеж до този на хемоглобина в кръвта, и така производството на хемоглобин се подсилва, което ни прави по-издържливи и с по-бистър ум. Копривата е идеална супер храна за спортисти и хора, занимаващи се активно с умствен и физически труд! Най-добре е да се приготвя на супа или каша, а може и на салата, като листата предварително се минат с точилка, за да се махнат бодличките.

Тоникът от копривата често се използва и в био земеделието, за укрепване на другите растения и за обогатяване на почвата. На последно, но не и по важност място, копривата е любимата храна на Дан Колов, велик българин и борец, както на тепиха, така и за чест и слава на родината си!Дан Колов има над 1500 срещи и нито една загуба.