Содата бикарбонат е изцяло натурално вещество, което има свойството да балансира нивото на pH в кръвта. Всъщност, pH нивото на течностите в тялото ни влияе на всяка една клетка. Нормалното ниво в кръвта е 7.35-7.45 (слюнка 6.35 до 6.85) - тогава тялото е здраво и устойчиво на болести. Прекалена и хронична киселинност на тялото корозира тъканите и с течение на времето може сериозно да наруши здравето.[1]

 

Типичната западна диета, състояща се предимно от готвена храна, месо, хляб, захарни продукти, изкуствени подсладители, млечни продукти, алкохол, безалкохолни напитки и т.н., ‘вкиселява’ тялото. Суровата храна, от друга страна, е предимно алкална. За добро здраве е добре да приемате поне 60% алкална храна и 40% киселинна храна – диетата на човек трябва да се състои от сурова и прясна храна и достатъчно сезонни плодове и зеленчуци, които съдържат всички нужни нутриенти.[2] 

Хроничното ‘вкиселяване’на тялото, предизвикано от модерната диета може да предизвика разлизлични и сериозни заболявания. Колкото по-киселинна е една течност, толкова по-малко кислород има в нея. Всяка клетка в нашето тяло има нужда от кислород за да поддържа живота и за да бъдем здрави. Содата бикарбонат е универсално лекарство именно защото е силно алкална и бързо алкализира тялото, а алкалната среда е негостоприемна за бактериите. [1] При настинка или вирус содата ни помага да се изправим на крака за часове. Лично съм изпитала ефекта на содата, когато имах силно възпалено гърло. След прием на смес от мед и сода не само, че гърлото ми беше минало и се чувствах добре едва на следващата сутрин, но и един болен и възпален зъб, който зъболекарите се бореха да спасят от изваждане, също спря да ме боли. А предполагам знаете, че когато един зъб ви заболи той никога не  минава от само се си и без намесата на зъболекар. Но при мен болката намаля значително, което ме убеди в свойствата на този природен лек.

Според някои смели твърдения содата лекува дори рак. Други доктори пък автоматично отричат това твърдение. Факт е обаче, че ракът се развива в киселинна среда. [4] На скоро Университета на Аризона даде $2 милиона за проучване, което да изследва потенциала на сода бикарбонат като лекарство срещу рак. Проучването се провежда от професори в Раковия Център към Университета на Аризона и от трима клинични сътрудника с докторска степен, които ще тестват киселинността на тумор и ефикасността на сода бикарбонат върху тумора.

Рецепти със сода бикарбонат:

*Всяка рецепта със сода бикарбонат трябва да се приема поне 2.5 часа преди или след ядене. Уверете се, че содата е разтворена добре.

  • Сода и мед

1 супена лъжица сода бикарбонат се смесва добре с 2-3 супени лъжици мед. Тази рецепта помага при настинки, вируси, възпалено гърло и други. Възможно е да облекчи дори и болки в зъбите.

  • Сода и лимон

Можете да смесите малко сода със сок от лимон, вода и 1-2 с.л. мед. Така ще получите лимонада, която е и универсално лекарство. 

  • Сода и вода

1/2 чаена лъжичка сода се разтваря в 1/2 чаша вода. Помага при болки в стомаха, киселини, и други стомашни проблеми. Да не се взимат повече от 3.5 чаени лъжици сода в рамките на 24 часа (1.5 чаени лъжици, ако сте над 60 години). Да не се пие повече от няколко дена.

ВАЖНО! Важно е да се отбележи, че както прекалената хронична киселинност може да предизвика редица тежки заболявания, така и прекалената алкализация може да доведе до Алкалоза, което също е сериозно заболяване. За това и не трябва да прекалява с използването на сода бикарбонат – тя е временно лекарство, което трябва да се използва или еднократно или в рамките на няколко дена. Възможно е и содата да взаимодейства с някои лекарства – ако са Ви предписани лекарства консултирайте се с лекар. В дългосрочен план алкално-киселинния баланс е най-добре да се поддържа от балансирана диета, за която вече споменахме.style=”display:inline-block;width:728px;height:90px”
data-ad-client=”ca-pub-1145889976141300″
data-ad-slot=”5513507802″>

 

Ресурси:

1. Д-р Сиркъс
2. The Acid-Alkaline Balance Diet – Felicia Drury-Kliment
3. Проучване на Университетът на Аризона
4. Дигитален Журнал – Секция Здраве
5. Лекове със сода