При споменаването на думата “сяра” сигурно си представяте нещо гадно и неприятно, от което трябва да се пазите. Всъщност, въпреки миризмата си, сярата почти няма вкус и е много полезен минерал. Тя е едно от най-ефикасните и древни лекарства срещу кожни проблеми като акне, розацея, дерматит и брадавици. Много от хората, борещи се с акнето, буквално преминават през ада за да намерят решение на проблема си. Колкото повече употребявате скъпи кремове и лекарства срещу акне обаче, толкова повече се убеждавате в тяхната неефективност. Тогава, когато нищо друго не помага, дерматологът предлага химически пилинг като решение – процедура, която може тотално да обезобрази лицето ви и след която акнето може да ви е най-малкия проблем. Някои момичета дори преминават на противозачатъчни хапчета, които обаче само временно замаскирват проблема, но с течение на времето е възможно да предизвикат много по-сериозни и трайни проблеми със здравето.style=”display:inline-block;width:728px;height:90px”
data-ad-client=”ca-pub-1145889976141300″
data-ad-slot=”5513507802″>

Съветваме ви да не се подлагате на опасни лечения – вместо това може първо да опитате да лекувате кожните проблеми с медицинска сяра или МСМ (органичното съединение на сярата). Приемането на храни богати на сяра също има благоприятно действие и поддържа кожата здрава, еластична и красива. Храните, природно богати на сяра, са чесън, лук, зеле, жълтъци, броколи, бадеми, орехи, лешици и житните кълнове. Сярата е много важна за нашето здраве – без нея животът не би бил възможен. Тя присъства в клетките на всички хора и животни, създавайки нови и здрави клетки, които да заменят старите клетки. Сярата е нужна за формирането на колагена и е важна за здравето на кожата, ноктите и косата.

За съжаление обаче, в резултат на индустриалното земеделие, почвата в днешно време е бедна на сяра. Така и храната, която приемаме също става бедна на сяра, което може да предизвика дефицитът й в организма. Акнето и белезите, изтощените коса и нокти, стомашните проблеми и слабата имунна система могат да симптоми на недостиг на сяра.

МСМ (метил-сулфонил-метан) е органичното съединение на сярата. Като хранителна добавка МСМ помага за лечението на акне и розацея и подсигурява нужното количество сяра на организма. Тази добавка трудно може да бъде предозирана, тъй като тялото изхвърля ненужното количество. Тя няма мирис и е горчива на вкус.

 

  • БАБИНИ РЕЦЕПТИ:


*Не прилагайте тези рецепти, ако сте алергични към сяра!
**Прилагайте една вътрешна и една външна рецепта в рамките на максимум един месец. След това направете почивка от един месец. Консултирайте се с дерматолог за продължението на лечението. За профилактика може да приемате храни богати на сяра.

Можете да си купите медицинска сяра от аптеката – струва около едно левче за 50 грама. Моля не бъркайте медицинската сяра със сярна киселина – те са съвсем различни, а сярната киселина е изключително опасна за кожата!

Правилно хранене сяра за хубава кожа лекарство срещу акне

МСМ е малко по-скъп продукт (8 лв. за 125 грама), който можете да намерите в здравословните и/ или био магазините в страната.

  • Храни богати на органична сяра:

Храните, природно богати на сяра, са чесън, лук, зеле, жълтъци, броколи, бадеми, орехи, лешици и житните кълнове. Добре е те да присъстват и да се редуват в диетата ви за да бъде кожата ви красива.

  • Вътрешно:

  • Смесвате 1 супена лъжица медицинска сяра на прах от аптеката с 1 буркан мед до получаване на хомогенна смес. Всяка сутрин на гладно изяждаде по 1 супена лъжица от меда. В началото е възможно да предизвика слабителен ефект.
  • МСМ – това е органичното, “живо” съединение на сярата.Вместо мед и сяра може да приемате МСМ и вода. Може да разбъркате съвсем малко МСМ (на върха на чаената лъжичка) с чаша вода, която да изпивате веднъж дневно. Следвайте и указанията на опаковката.

  • Външно:


В малък съд смесвате сяра и вазезлин в съотношение едно към десет (една част сяра и десет части вазелин). Маже се вечер преди лягане, като се избягва зоната около очите, защото може да предизвика дразнене на сутринта. В началото е възможно да предизвика дразнене, щипане и зачервяване.

Странични ефекти и предпазни мерки:

- Външното приложение на сярата може да предизвика дразнене и зачервяване на кожата както и изсушаване и белене, особено в началото на лечението. При силно дразнене, парене и зачервяване на кожата можете да намалите дозата или да направите няколко дена почивка. Ако получите обриви или други сериозни реакции спрете лечението и се консултирайте с лекар.

- Консултирайте се с лекар ако вече имате предписано лечение и употребявате външни или вътрешни лекарства, или ако сте бременна или кърмите.

Лично съм изпробвала всички рецепти и имат страхотен ефект, но все пак препоръчвам да се консултирате с фармацевт, ако смятате да прилагате някоя от тези рецепти.


Източници

1. Treating Acne with Sulfur – http://acne.about.com/od/otcacnetreatments/p/sulfur.htm

2.Msm: On Our Way Back to Health With Sulfur - Beth M. Ley